Östanå slott

SPEKTAKULÄRA DRÖMBOENDEN I ÖSTRA FLYGELN - ÖSTANÅ SLOTT


En extraordinär chans att bo i slottsmiljö precis intill havet. Nu saluförs tre blivande, friköpta radhus i Östra flygeln. Boareor om ca 133 kvm, 142 kvm resp. 161 kvm fördelade på 5 rok per radhus. Unika bostäder i vacker byggnad som varsamt renoveras med välbevarad karaktär. Här får du möjligheten att förvalta ett historiskt arv samtidigt som du bor i nyproduktion. Endast 45 min norr om Stockholm, mitt emot Ljusterö, är Östanå slott och dess tillhörande byggnader belägna. Med närhet till natur, hav, kulturliv men även service som skola, butiker och restauranger. Mycket vackra och tidsenliga detaljer bevarade, renoverade och/eller återskapade så som spröjsade fönster, vackra dörrar, bröstpaneler, skorstensmurstockar och kakelugnar. Vacker utsikt över öppna landskap i norr och skärgården i söder skapar den perfekta helheten. Genom en vacker allé hittar man fram till slottet som har ett stort kulturhistoriskt värde, historien sträcker sig ända från början av 1400-talet till idag.

ÖSTRA FLYGELN

Östra flygeln delas nu upp i tre stycken blivande friköpta radhus. De tre radhusen är alla i 1,5 plan med ingång från den grusade gårdsplanen. Samtliga får även vacker utgång till trädgården på baksidan.

Flygelbyggnaderna är två mycket viktiga beståndsdelar i slottets arkitektur och helhet. De två byggnaderna uppfördes i mitten av 1700-talet och utgör därmed godsets äldsta delar. Fasaderna är vackert slätputsade i en ljusgul kulör. Källare och grund är färgade i en rosaröd kulör. Man hittar många härliga detaljer på flyglarna. Allt från valmade sadeltak till sex plåtinklädda vindsfönster, enkupiga lertegeltak, panelinklädda takfotsanordningar, svagt utskjutande lisener och osymmetriskt placerade skorstenar.

Östra flygeln har en välbevarad, ålderdomlig karaktär. I och med den välbehövliga restaureringen som nu görs av Östra flygeln är förutsättningarna att just denna ålderdomliga karaktär bevaras goda. Det innebär att byggnadsdelar som fönster, fönsterluckor, stentrappor och dörrar bevaras och varsamt renoveras. För planritning se bygglovsritningarna här i annonsen.

Radhus A är om ca 142 kvm med 5 rum och kök. Fönster i tre väderstreck, två vackra kakelugnar (varav en eldningsbar) samt två badrum. Pris: 6 350 000 kr eller högstbjudande. 

Radhus B är om ca 161 kvm med 5 rum och kök. Fönster i två väderstreck med stora takkupor vilket ger stora fönster på övre plan. Tre badrum, stor välkomnande hall samt två eldstäder varav en eldningsbar. Pris: 6 850 000 kr eller högstbjudande.

Radhus C är om ca 133 kvm med 5 rum och kök (möjlig 6 rok). Fönster i tre väderstreck, två badrum och en vacker eldningsbar kakelugn i köket (OBS att enligt bygglovet är kakelugnen ej eldningsbar men detta har kommit att ändras, den ska bli eldningsbar). Pris: 6 350 000 kr eller högstbjudande.

Färdigställandet av Östra flygeln beräknas till sommaren 2020. 

 

 

ÖSTANÅ SLOTT

Precis intill havet, mittemot Ljusterö, i underbar natur som härlig bokskog och en dynamisk barockpark finns Östanå slott. Genom en vacker allé når man fram till slottet som har ett stort kulturhistoriskt värde. Under rysshärjningarna år 1719 förstördes godset men återuppfördes i slutet av 1700-talet. Den dåvarande tidsepoken har influerat de magnifika detaljer på fastigheten som skapar en förtrollande totalitet. Med allt från plåtklätt sadeltak, klocktorn och stora vackra spröjsade fönster till den kolonomgärdade huvudentrén. Ingenting har lämnats åt slumpen när det kommer till framställandet. Vacker utsikt över öppna landskap i norr och skärgården i söder skapar den perfekta helheten. Detta exraordinära boende finns endast 45 minuter norr om Stockholm.


Östanå slott

Godset är uppbyggt likt en mangårdsanläggning med huvudbyggnaden som mittpunkt, omgivet av grusad gårdsplan, flygelbyggnader, park och trädgårdar. Slottet är strategiskt placerat uppe på en platå för att symbolisera dess makt. Tanken var att slottet på denna höjd skulle synas tydligt i det omgivande landskapet samtidigt som ägaren kunde blicka ut över sina ägor. Arkitekturen kännetecknas av nyklassicism med slätputsade och symmetriskt uppbyggda fasader i ljusgul kulör.  

Slottet är utformat utifrån tydliga siktlinjer, både ut från slottet men även in, för att skapa en tydlig koppling mellan landskapet och godset. Dessa siktlinjer är väl bevarade och frambringar en historisk känsla hos såväl de som befinner sig på slottet som förbipasserande.  

Många betydelsefulla 1700-talsdetaljer finns fortfarande bevarade i barockparken så som kulissliknande häckar, terrasser, parkrum och gångar. De olika terrasserna skapar höjdskillnader ner mot Östersjön vilka ger parken dynamik. 

Från 1400-talet till idag

Namnet Östanå kommer från slottets läge - öster om Loån. Egendomen har ägts och förvaltats av flera svenska adelsätter och bär på en gedigen historia. 

I början av 1400-talet var Östanå ett säteri och förvaltades av Anders Isaksson Banér, väpnare och medlem i det svenska riksrådet. Efter dennes död ärvdes Östanå vidare inom släkterna Banér, Bååt, Fleming och Wrede. År 1719 brändes slottet ner av den ryska flottan som genomförde flera attacker mot den svenska Östersjökusten. 

Genom ett arv tillföll godset sedermera ätten Sparre och Meijerfeldt som i sin tur sålde det till Simon Bernhard Hebbe. Den huvudbyggnad som än idag står på Östanå uppfördes för Hebbe enligt ritningar av arkitekten och slottsmurmästaren Johan Daniel Degenaer i samarbete av den franska arkitekten Louis Jean Desprez. Hebbe, som även ägde granngården Mälby, instiftade ett fideikommiss av Östanå och Mälby. Detta innebar att godsen testamenterades till den förstfödde inom släkten Hebbe och detta kunde inte brytas. Därmed ärvdes godset av Hebbes dotter som i sin tur överlämnade Östanå till sin son. Han i sin tur överlämnade slottet till sin förstfödde - Elisabeth Gustava Fredenheim, gift med Erik Samuel Boström. Deras son, Erik Gustaf Boström, ärvde godset år 1863. Erik Gustav Boström var Sveriges statsminister mellan åren 1891-1900 samt 1902-1905. Genom hela 1800- och 1900-talen ägdes egendomen således av samma släkt. Familjen Boström sålde Östanå år 2006. 

Området

Östanå slott är drömmen om landet men med närhet till service. Slottet är beläget ca 45 minuter norr om Stockholm, 20 min från Åkersberga och 25 minuter från Norrtälje. Östanå ligger i oerhört idylliska Roslags-kulla. Här finns såväl förskola som skola, gårdsbutiker, närbutik, fotbollsplaner och restauranger. Det finns även kollektivtrafik i form av bussförbindelse ca 600 meter från slottet. Östanå slott är naturskönt beläget omgivet av öppna landskap sjöar, åar och hav. Bredvid slottet finns Sveriges nordligaste självplanterade bokskog. Djurhållning, betesmarker och lövskog är naturliga inslag. Här är det lätt att koppla av och finna ro i själen.

Ljusterö

3 km från slottet avgår Ljusterö-färjan. Bredvid färjeläget finns Östanå livs (som även är ombud för Systembolaget), kiosk och pizzeria. Den 7 minuter långa resan över till Ljusterö är avgiftsfri och färjan avgår kontinuerligt. På Ljusterö finns allt och lite till. Faciliteter så som livsmedelsbutik, skola, kyrka, omsorg, bensinstation, pittoreska butiker och även restauranger. Här finns dessutom en 18-håls golfbana, tennisbana, gästhamn, badplatser, hotell, krogar och mycket mer. Inte att förglömma är de vackra promenadstigarna längs klippor, hav, skog och natur. Man kan ta långa promenader i Linanäs och njuta av underbara sekelskifteshus eller besöka den gamla fiskebyn Laggarsvik. Man får heller inte missa Östra Lagnö naturreservat med sin förstummande natur. Läs mer om Ljusterö på www.ljustero.se 

Roslags-kulla

Vid Östanå slott ligger Roslags-kulla. En liten ort med såväl skola som dagis men som kanske är mest känt för sin kyrka som år 1706 lät byggas av Fabian Wrede. Roslags-kulla har även två fotbollslag som har sin hemmaarena på Lötvallen, den mycket idylliska fotbollsplanen belägen precis intill havet. I Roslags-kulla finns även Wira bruk.

Wira bruk

Wira bruk har en historia som sträcker sig från början på 1600-talet till nutid. Det är ett före detta järnbruk som under Sveriges stormaktstid var landets främsta vapensmedja. Bruket är välbevarat tack vare en restaurering på 1960-talet och idag kan man uppleva hur livet tillika arbetet på Wira bruk tedde sig förr i tiden. Året om är det fullt liv på bruket och det finns gott om evenemang att besöka så som Wira-spelen, julmarknad, loppis, historisk guidning, nationaldagsfirande, museum och Wira restaurang som serverar Wiras egna öl.

 

 

Fakta


Pris: 6 350 000 kr - kontakta mäklaren för mer information
Adress: Östra flygeln, Östanå Slott
Ägandeform: Friköpt - Småhus
Kommun: Österåker
Område: Östanå
Postnummer: 184 93

Kontakt


Dokument

Intresseanmälan

Alla bilder


Östanå slott

Östanå slott

Bygglov Östra flygeln - fasad mot öst

Bygglov Östra flygeln - fasad mot öst

Bygglov Östra flygeln - entréplan

Bygglov Östra flygeln - entréplan

Bygglov Östra flygeln - vindsplan

Bygglov Östra flygeln - vindsplan

Bygglov Östra flygeln - fasad mot väst

Bygglov Östra flygeln - fasad mot väst

Utsikt över Östersjön och Ljusterö

Utsikt över Östersjön och Ljusterö

Utsikt över Östersjön och Ljusterö

Utsikt över Östersjön och Ljusterö

Historisk tillbakablick slottets empirsalong (bild ca 1960-tal)

Historisk tillbakablick slottets empirsalong (bild ca 1960-tal)

Historisk tillbakablick slottet (bild från ca 1960-tal)

Historisk tillbakablick slottet (bild från ca 1960-tal)

Historisk tillbakablick slottets empirsalong (bild ca 1960-tal)

Historisk tillbakablick slottets empirsalong (bild ca 1960-tal)

Orangeriet

Orangeriet

Orangeriet

Orangeriet

Orangeriet

Orangeriet

Orangeriet

Orangeriet

Orangeriet

Orangeriet

Förbindelse med buss finns vid färjeläget samt 600 m från slottet

Förbindelse med buss finns vid färjeläget samt 600 m från slottet

Roslags-kullas kyrka

Roslags-kullas kyrka

Skolan i Roslags-kulla

Skolan i Roslags-kulla

Färjan till Ljusterö

Färjan till Ljusterö

Restuarang vid färjeläget

Restuarang vid färjeläget

Wira Bruk

Wira Bruk

Wira Bruk

Wira Bruk

Wira Bruk

Wira Bruk

Lötvallen

Lötvallen

Lötvallen

Lötvallen

Gravyr av Östanå slott från slutet av 1600-talet. Ur

Gravyr av Östanå slott från slutet av 1600-talet. Ur "Suecia antiqua et hodierna" av Erik Dahlberg. Graverad år 1692 av Willem Swidde.

Gravyr av Östanå slott från slutet av 1600-talet. Ur

Gravyr av Östanå slott från slutet av 1600-talet. Ur "Suecia antiqua et hodierna" av Erik Dahlberg. Graverad år 1694 av Willem Swidde.

Historisk tillbakablick slottet (bild från ca 1960-tal)

Historisk tillbakablick slottet (bild från ca 1960-tal)

Historisk tillbakablick slottet (bild från ca 1960-tal)

Historisk tillbakablick slottet (bild från ca 1960-tal)

Historisk tillbakablick slottet (bild från ca 1960-tal)

Historisk tillbakablick slottet (bild från ca 1960-tal)

Historisk tillbakablick slottet (bild från ca 1960-tal)

Historisk tillbakablick slottet (bild från ca 1960-tal)

Historisk tillbakablick slottet (bild från ca 1960-tal)

Historisk tillbakablick slottet (bild från ca 1960-tal)

Historisk tillbakablick slottet (bild från ca 1960-tal)

Historisk tillbakablick slottet (bild från ca 1960-tal)

Karta